Köszönöm, hogy itt vagytok:)

vasárnap, december 13

Advent



Megérkezést,eljővetelt jelent.Jézus születésére való várakozás, a rménykedés időszaka. Az András napjához legközelebb eső vasárnap, és a december 25-e közötti négy hetes időszak a karácsonyra való lelki felkészülés ideje.

Valamikor éjféli harangszó hirdette az advent, valamint az egyházi év kezdetét. Eredete az 5-6. századra nyúlik vissza, ebben az időben az emberek szigorú böjtöt gyakoroltak. Napfelkelte előtt hajnali miséket tartottak, amelyeket "angyali misének", "aranyos misének" is neveztek. 1611-ben a nagyszombati zsinat advent első vasárnapjától vízkeresztig megtiltotta az esküvőket, zajos mulatságokat. Az adventi koszorú hagyománya ősi időket idéz, kapcsolatban van a téli napforduló szokásaival.

Első nyomait a néprajzkutatók északon a Keleti-tenger partvidékén és szigetvilágában találták meg. Fűzfavesszőből koszorút fontak és örökzöldet csavartak köré. Ez a szokás később Európa más vidékein is meghonosodott. A valódi adventi koszorú készítése a 19.században jött divatba.
Egy hamburgi lelkész otthonába hatalmas fenyő koszorút erősített a menyezetre, melyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy-egy. később az egyszerűség kedvéért csa négy gyertyát helyeztek el a koszorún. A gyertyákat vörös és arany szalagokkal,az élet és fény jelképével díszítették.
(szemelvények a netről)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése