Ez egy nagyon régi karcagi recept, a régi karcagi mézeskalácsosok árulták, vásárokban, piacokon. Nem véletlenül nevezték mogyorónak, apró és kemény volt, de egy idő múlva megpuhult.Igazi apró nassolni való, a gyerekek kedvence:))
2,5 dl vízben oldj fel 12 dkg krumplicukrot,25 dkg mézet, 1 késhegynyi borsot, és főzd jól össze.Töltsd tálba, és mikor már langyos, keverj bele 10 dkg zsírt,1 dkg szalalkálit, és annyi lisztet, hogy jó keménytésztát gyúrhass belőle. Ha szép simára kidolgoztad, formálj belőle vékony hurkákat (kb.1,5 cm)vagdald fel kb. 1,5 cm-es darabokra, tedd lisztezett tepsibe,de csak másnap süsd meg, felvert tojással megkenve. Ha nem akarod, ilyen apróra vágni, akkor kolbász vastagságú hurkákból 4 cm-es darabokra vágd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése