Köszönöm, hogy itt vagytok:)

hétfő, december 7

Miklós napja

December 6-a, Miklós napja. Miklós napja a karácsonyi ünnepkör első jeles napja, a kisázsiai Myra városában Kr. u. a IV. században élt püspök ünnepe. A szent ember egy szegény asszony leányait megmentette a tisztátalan élettől. A püspök éjjel pénzt tett az ablakukba, s ezután a leányoknak nem kellet az utcán, testüket árúba bocsátva keresniük a kenyerüket...

Szent Miklós a gyermekek, diákok, de a halászok, kalmárok védőszentje is. Ezért nevezték régen a jószágra, portékára adott foglalót Szent Miklós pénzének. A "Szent Miklós pénz adás" a debreceni református tőzsérek szóhasználatában még a XVII. században is élt.
********************************************************************************


Tegnap ünnepeltünk, ugyanis a családban két Miklós is van, apa és fia.
Az ebéd a vendégek szerint jól sikerült,gyöngytyúk húsleves, birkapaprikás, és négyféle sütemény. A birkapaprikással semmi gondom nem volt, mivelhogy csak előkaptam a fagyasztóból két nagy adagot abból ami a méhésztalálkozó bulijából kimaradt.(azt is mi szerveztük októberben volt, 80-an voltak)Túl lőttünk a célon, megíjedtünk a sok jelentkezőtől és két birkát vágtunk, nehogy valaki éhesen menjen haza, így megmaradt egy birka. Na,de már nagyon elkanyarodtam a témától.
A sütikre ráment egy napom, elég lett volna egy féle,a Szakállas pogácsa aminek nagy sikere volt. A finom "fatörzs" "kakaós szelet" és a "meggyes pite" labdába sem rúghatott a kis pogácsák ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése