Köszönöm, hogy itt vagytok:)

kedd, július 13

Játék a színekkel



Eredeti színskála


Ezt a bejegyzést a neten találtam, én sokszor bajban vagyok a színekkel.

A színekkel tehát rengeteg érzést lehet felidézni az emberben, azonban egy képen ugyebár nemcsak egyetlen szín és annak kűlönböző árnyalatai láthatók. Ha mégis ilyen látványterven dolgoznánk, gyorsan kezdjük meg a papír megsemmisítését és kukába transzportálását, ugyanis az ilyen képek hamar unalmassá és érdektelenné válnak a szemnek.

A különböző színek alkalmazásával nem csupán változatossá válik képünk, de informatívabbá, és a szem számára sokkal több érzelmet tartogathat. Ehhez persze a megfelelő színek párosítása elengedhetetlen.

Minden színnek van egy párja, amelyet az ezen a képen látható színkarikából ki tudunk olvasni. Az a szín, amely a karika túlsó oldalán helyezkedik el, jó használható az általunk választott szín párjaként egy képen. A leggyakoribb párosítás a narancssárga és a kék szín összekapcsolása. Ideálisan alkalmazható éjszakai kompozícióknál.

Tájképek vázlatainak készítésénél a színek árnyalatai is fontos szerepet töltenek be, amennyiben a távolságot akarjuk érzékeltetni. Háttér, középtér és előtér színei ugyan lehetnek azonosak, azonban az árnyalatok megfelelő kiválasztásával tudjuk csak igazán a távolságot érzékeltetni. A háttér világosabb, míg az előtér jóval sötétebb színeket kap általában, evvel a szemet rögtön az előtérre csábítjuk.
Forrás: magazin.hu Közösségi oldal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése